Robinvek.reismee.nl

Stakingen

Hey iedereen!

Jullie krijgen vast hier en daar wat mee op het nieuws over de situatie in Griekenland. Op tv worden alleen de ergste situaties uitgezonden en daardoor lijkt alles veel erger dan het is. Daarom ben ik hier om het echte verhaal te vertellen !

De redenen voor de protesten!
Hoewel iedereen in Griekenland lijdt onder de economische crisis zijn er 2 groepen die de meeste redenen hebben om te protesteren tegen de huidige situatie: De studenten en mensen in de publieke sector.

studenten
De studenten protesteren vooral omdat ze geen toekomst perspectief hebben in Griekenland, en dat vele gratis diensten m.b.t. studie opeens betaald moeten worden. Vanwege de grote werkloosheid (tussen de 20 en 30%) zijn de lonen hier erg laag. Terwijl de kosten van het levensonderhoud hier ongeveer gelijk zijn aan die in Nederland verdient een fulltime starter zo'n €500 per maand. Omdat er wel duizenden dezelfde baan willen kan een baas hier harde eisen stellen. Ze hebben dan ook schijt aan contracten en arbeidsvoorwaarden en ze nemen de persoon aan die bereid is om elke dag een aantal uren onbetaald over te werken zonder over het contract te zeuren. Als je dat uittelt werk je dan zo'n 60 uur per week voor € 500 per maand. Je kunt je voorstellen dat je dat na 4 jaar universitaire opleiding wat aan de lage kant vindt. Het grote probleem voor Griekenland in de toekomst, is dat elke student zijn geluk in andere landen gaat zoeken.

Publieke sector
De publieke sector is een van de grootste veroorzakers van het hele gebeuren rondom de EU en de verplichte bezuinigingen. Het probleem begon velen jaren terug toen corrupte politici mensen banen aanboden in ruil voor hun stem. Als bij de volgende verkiezing een andere partij won werd iedereen ontslagen en vervangen door nieuwe stemmers. Om dit tegen te gaan werd er een wet aangenomen die ervoor zorgt dan mensen uit de publieke sector niet meer ontslagen mogen worden. Echter ging het ruilen van stemmen voor een baan gewoon door, met als resultaat dat er steeds meer en meer mensen werden aangenomen terwijl ze eigenlijk totaal overbodig zijn. Deze mensen kregen allemaal gewoon betaald en dat zorgt voor grote kosten. Onder toezicht van de EU moet de Griekse regering dit nu aanpakken. In eerste instantie door de lonen te halveren ! Vandaar de stakingen van de afgelopen tijd. Nu willen ze de wet aanpassen zodat de werknemers wel ontslagen kunnen worden. Vele duizenden zullen dan hun baan verliezen en dat geeft nog meer reden tot protest.

Een van de grootste stakingen aller tijden

Afgelopen week vond daarom de grootste staking aller tijden plaats in Griekenland. Bijna alle sectoren in Griekenland staakten tegelijk en honderdduizenden gingen naar het parlementsgebouw om te protesteren.
Waar ik woon krijg je weinig mee van alle stakingen behalve die van het openbaar vervoer, de universiteit, de winkels, de banken en de Griekse rd4. Maar gevaarlijke situaties doen zich hier niet voor.
Het vuilnis werd 2 weken lang niet opgehaald en dat zorgde ervoor dat de straten er heel netjes bijlagen (ahum)

Met zo'n grote indrukwekkende staking in de buurt kan je natuurlijk niet zomaar thuis blijven!
Daarom besloten we om alles maar even van dichtbij te gaan bekijken.

Zo'n 10 minuten van het parlementsplein kwamen we de eerste sporen van de protesten tegen.
De betogers hadden een creatieve manier gevonden om van het vuilnis af te komen

Wat hier gebeurd is weten we niet, maar het betreft waarschijnlijk een knuppel of een steen en het hoofd van iemand

Groepen betogers verlaten het parlementsplein en gaan gezellig naar huis

Onder de betogers zijn ook oude mensen en vrouwen, zij zijn echt niet diegene die de beelden op tv veroorzaken. Het is slechts een kleine groep anarchisten die daadwerkelijk de politie opzoekt

Al snel merkten we aan onze ogen en ademhaling dat er al flink wat traangas was gespoten voordat we aankwamen. Gelukkig werd er als toerist goed voor ons gezorgd door Griekse omstanders en kregen we een middeltje dat we rond onze ogen moesten smeren.

Ook moesten we iets voor onze mond houden om te kunnen ademen.

Hoe dichter bij we kwamen, hoe drukker het werd en we kregen steeds meer last van het traangas. Maar omdat we de echt vastbesloten waren om naar het parlementsplein te gaan waren we toch maar doorgelopen.
Eenmaal aangekomen om het plein konden we er maar kort van genieten want op dat moment escaleerde het.

hier kwamen we net aan, het was nog redelijk rustig

op de achtergrond ontploft een traangas granaat

1 seconde na deze foto moest ik heel hard rennen ( want op de achtergrond onpfloft de volgende granaat )

Ik kan het nog navertellen ;)

Sharmaine

Je vergeet erbij te vertellen dat de helft van de politie gewoon tussen de demonstranten liep (zij waren er voor de burgers niet voor de overheid).. En dat de andere helft ook niet bijzonder veel deed :P

Verder erg mooi uiteengezet! Helemaal mee eens. X

Je Broer

Je vertelt het thuisfront (en dan bedoel ik vooral mama) dat jullie als toeristen gezien worden en daarom minder gevaar lopen tijdens de demonstraties, maar als ik die foto van je zie hierboven zou ik als Griekse ME'er zeker ook jou met een knuppel te lijf gaan. Kan niet zeggen dat het nu zo overduidelijk is dat jij niet tot de hooligans behoort...

Francine

Hey Robin, handig zo'n buitenland correspondent! Dit verhaal werpt wel een ander ligt op de zaak moet ik zeggen. En dat vinden mijn collega's ook. Ben als moeder toch blij dat Reinout gewoon vrachtwagenchauffeur wil worden.......

Francine

"ligt op de zaak" moet natuurlijk met "ch" ha ha , kali nichta!

mama

Luister maar naar de bovenstaande wijze woorden van je grote broer. Hopelijk blijft dit ook zo nu hij zelf een paar dagen bij jou in Griekenland verblijft. Het is vreemd maar tevens ook bijzonder dat nu allebei onze zonen in Griekenland zijn.Ik wens jullie dan ook heel veel plezier. Geniet van deze, ook voor jullie, bijzondere dagen.

p.s. besteed niet al te veel tijd aan FIFA spelletjes!!
Liefs van mama

pap

Hey Robin,
Uh,,..Let u bietje op d´r Lars

pap

Ennuh Lars,
Let u bietje op d´r Robin
Veül plezeer alle twieë
grz Pap